donderdag 15 januari 2009

De Bornemse Brug

Nu de voltooiing van de nieuwe brug over de Schelde met rasse tred nadert, laaien de gemoederen onder de Beurremeneirs en de Teimsteneers vaak op. Van wie is die brug nu eigenlijk? Welke naam zal ze krijgen? Nu de eerste brug toch al door iedereen Temsebrug wordt genoemd, wordt het dan niet eens stilletjesaan tijd voor een Bornembrug?

Na menige discussie aan de toog werd besloten de huidige situatie eens in kaart te brengen. Nemen we er even de landkaarten van België bij, opgesteld door het Nationaal Geografisch Instituut (NGI). Op de kaart van 1:250.000 merken we reeds dat de grens tussen Bornem en Temse (het zwarte stippellijntje) ter hoogte van de "oude" brug dichter bij het vasteland van Temse ligt dan bij dat van Bornem.


Op grotere schaal, op de kaart van 1:10.000, zien we het nog veel duidelijker: het grootste gedeelte van de brug is wel degelijk gelegen boven Bornems grondgebied (of boven de Bornemse wateren).

Klik op de kaart voor een grotere versie

Dit is nog veel duidelijker wanneer we luchtfoto's bovenop de kaart plakken en de grens tussen Bornem en Temse in een opvallend kleurtje zetten.

Klik op de kaart voor een grotere versie

Vergroten we de schaal nog een beetje, dan wordt het overduidelijk: het grootste gedeelde van de brug hoort bij Bornem. Met de concrete afmetingen erbij: 230m van de brug hoort bij Bornem en 135m hoort bij Temse, in het totaal is de brug dus 365m lang.





Klik op de foto's voor een grotere versie

Concreet komt dit er dus op neer dat de brug voor 63% bij het Bornemse grondgebied hoort. In alle eerlijkheid, zeker nu die brug toch al Temsebrug werd gedoopt, het zou niet meer dan normaal zijn dat de nieuwe brug over de schelde de Bornemse Brug zou genoemd worden.

Helaas ziet het er niet zo goed uit voor Bornem. De pers spreekt alvast van De Nieuwe Temsebrug.

Om maar enkele voorbeeldjes aan te halen:

Daarnaast is er blijkbaar ook een website gewijd aan de constructie van de nieuwe brug. Deze is te vinden op -hoe kan het ook anders- http://www.temsebrug.be/! Daar spreekt men zelfs van Temsebrug 2!


Ook de populaire zoekmachine Google liegt er niet om. Zoeken naar Temsebrug, Bornemse Brug en Bornembrug levert volgende resultaten op (deze pagina uiteraard niet meegerekend):

Wat heeft Bornem toch in 's hemelsnaam mispeuterd? Zal Temse ook met deze tweede brug aan de haal gaan? Het is onze vrienden uit het noorden al eens gelukt met een brug te gaan lopen die eigenlijk vooral van ons is. Als het hen nu nog een tweede keer lukt, dan laten wij, fiere Bornemmenaars, ons gewoon belachelijk maken! Laat ons dus ijveren voor een correcte naamgeving van de nieuwe brug en wees daarbij vooral niet bang van een goed gevecht op café!


Weg met de Temsebrug!
Lang leve de Bornembrug!

1 opmerking:

Anoniem zei

Zoals jij het natuurlijk uitlegt moet ik je gelijk geven. Maar hoe zit het geschiedkundig?
Het staat 1-0 voor Bornem!
Wacht tot er een uitleg komt van de kant van Temse. FVB